miercuri, 14 noiembrie 2007

Sa facem bine

Da, nu am scris gresit titlul, nu e "Sa traiti bine" ci "Sa facem bine". Pornim de la ideea ca societatea prospera daca noi toti prosperam. Altfem nu e progres, daca unii o duc foarte bine iar altii o duc foarte prost.
Conform acestui concept sta in puterea fiecarui individ de a face ceva pentru societate, si implicit pentru el. Generatiile de acuma par a nu mai vedea acest fapt si fiecare trage numai si numai pentru el, nemaiuitandu-se la cei din jur. Sau sa aiba un pic de compasiune....Nu. totis ne repezim inainte ca lupii din haita, gata sa ne sfasiem unii pe altii.
NU vedem ca asa nu ajungem nicaieri?Chiar daca ajungem in varf, sunt un multime peste care am calcat si care for vrea sa ne sfasie.Si o vor face cat de repede.
Nu sunt impotriva unei doze de egoism si spirit de conservare rationale. Adica nu poti ca tu sa mori de foame numai de dragul de a trai celalalt. NU, nu asta susti. Ci faptul ca fiecare din noi putem ajuta un pic pe altii.
Asa vad eu o societate un pic mai buna, in care sa nu mai existe incrancenarea ce exista acuma. Te uiti la diverse cazuri sociale si nu mai simti nimic. NU te intereseaza....Pe unii nu-i intereseaza nici proprii copii, cum sa-i mai intereseze de altii?
Ce vreau sa subliniez este ca ar trebui fiecare din noi sa ne oprim un pic, si sa ne gandim cum vrem sa arate viitorul nostru. Un viitor in care toti sa se lupte ?Sau unul in care sa fie un anumit nivel de siguranta?
La noi la oameni tare ne place sa dam vina pe altii. Nu ne merge bine pentru ca ploua.
pentru ca e soare. Pentru ca vecinul are ce tu nu ai. Pentru ca nu vin altii sa te ajute. Pentru ca avem conducatori idioti....
Da, multe scuze....Dar golite de sens. Pana la urma , daca numai stai sa te plangi sigur nu o sa reusesti nimic. De ce nu pui mana sa faci ceva?
Ok, nu esti cel mai inteligent om de pe pamant. Nu suntem toti asa. dar asta nu inseamna automat ca vei fi un ratat, nu? Exista mai multe feluri de a munci si de a ne imbogati. Poate nu toti o sa avem masini tari, dar putem macar fi fericiti . Avem de exemplu prietene care ne iubesc. Suntem multumiti de noi.Nemultumirea apare cand ai impresia ca puteai face mai mult si nu ai facut. La asta ar trebui sa fim atenti.
Da.... aud de termenul capsunar sau italian(in periaoda asta mai greu cu Italia...dar vorba ramane). Unii folosesc acest termen cu sesn peiorativ, de parca cei care s-au dus sa munceasca acolo au facut u pacat.
Subliniez. Cei care muncesc, nu altii. De ce? De ce a munci e o rusine?Eu am un raspuns,dar poate e mai bine sa va bateti si voi capul cu intrebarea asta.
La fel si in tara. Vine cersetorul si iti bate la usa: "Ne dati un colt de paine, ca mor copii de foame!!" Ma uit la persoana repsectiva... pare ok.... Si intreb: "UIte, am de sters pe jos in casa acuma, ma ajuti , te platesc!". Ce raspuns crezi ce primesc?
Prin a face bine nu spun a ajuta aiurea persoane care pot dar nu vor. Ma refer mai mult la o schimbare la un nivel mult mai jos, la nivel de gandire globala.
Hai sa ne educam unii pe altii ca ne putem ajuta. Nu inseamna ca trebuie sa ai purcoi de bani .... Uneori sa stai o ora in povesti cu o persoana face mai mult decat ai crede. Ne putem ajuta cumva copii, pentru ca uitandu-ma in jur imi vine sa plang de cat de pierduta pare generatia asta mica, asta sub 14 ani. Le lipseste o educatie banala, simpla, de 2 lei. Nu avem nevoie de psihologi cu master in tari straine ca sa ne spuna ce sa facem. Ca doar aveau mai mult bun simt aia crescuti de bunica, care poate nici nu stia carte, dar stia ce e viata de om serios.
Parafrazes: Power to the people. da... noi putem facem sa ne fie un pic mai bine. depinde de cum actionam , de cum ii invatam pe cei din jurul nostru. Si schimbarea ar trebui sa inceapa in fiecare din noi. Sa vedem... reusim sa facem ceva?

Niciun comentariu: